Rusia provoacă SUA. Manevre militare în Marea Neagră, înainte de sosirea navelor de război americane, 25.000 de soldaţi ruşi au fost trimişi în Crimeea

Exerciţiul naval iniţiat de Rusia implică nave de suprafaţă din flota la Marea Neagră, cu baza la Sevastopol (în Crimeea), precum şi elicoptere şi avioane.

La exerciţii va fi testată puterea de foc asupra ţintelor aflate la sol şi în aer, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Două nave de război americane urmează să sosească în Marea Neagră în această săptămână, în contextul în care Washingtonul şi NATO au tras un semnal de alarmă ca urmare a faptului că Rusia a comasat un număr mare de militari în apropiere de graniţa cu Ucraina şi în Crimeea.

La rândul lor, forţele armate ucrainene au simulat respingerea unui atac cu tancuri şi artilerie în apropierea Crimeii. Reuters aminteşte că exerciţiul are loc după o convorbire telefonică între preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin, unde liderul de la Casa Albă a abordat subiectul comasării de trupe ruse în apropiere de estul Ucrainei şi în Crimeea.

„Potrivit informaţiilor obţinute din surse disponibile, Rusia are mai multe trupe staţionate la graniţa cu Ucraina acum decât în orice alt moment începând din 2014„, a afirmat Courtney Austrian cu prilejul unei reuniuni online. „Cerem încă o dată Rusiei să explice mărimea, structura şi scopul acestei activităţi„, a spus ea, menţionând că explicaţia exerciţiilor de teren nu este suficientă.

Masarea de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina alimentează îngrijorările privind o nouă acutizare a tensiunilor în regiune.

ARTICOLE